ponedeljek, 26. maj 2014

Juventutem na kratkoJuventutem je mednarodno združenje mladih katoličanov, ki so navezani na tradicionalno latinsko sveto mašo. Cilj združenja je omogočati in krepiti povezovanje med tovrstnimi mladimi na narodni in mednarodni stopnji, jih spodbujati in jim stati ob strani v rasti v veri.

Izvor imena
Latinska beseda »juventutem« pomeni mladost in je vzeta iz psalma »Judica me«, ki se moli kot pristopna molitev pri tradicionalni sveti maši. »Stopil bom k božjemu oltarju. K Bogu, ki razveseljuje mojo mladost«. V katoliškem pojmovanju pojem juventutem ponazarja duhovno mladost, ki je plod Kristusove milosti.

Razvoj

Juventutem je bil ustanovljen aprila 2004 zaradi prisotnosti nove delegacije na Svetovnem dnevu mladih leta 2005 in na naslednjih Svetovnih dnevih mladih. Prvo srečanje Juventutem je bilo v mestu Köln v Nemčiji. Več kot tisoč mladih iz več kot dvajset držav se je udeležilo tega srečanja. Dva kardinala in osem škofov je sodelovalo na tem dvotedenskem srečanju, poleg njih pa še vrsta duhovnikov, redovnikov in semeniščnikov iz vsega sveta.
Skupine Juventutem so sodelovale tudi na Svetovnem dnevu mladih v Riu julija 2013. Trenutno potekajo priprave za sodelovanje na Svetovnem dnevu mladih na Poljskem.

Gibanje Juventutem se je od takrat precej razširilo. Nastala je potreba po krovni organizaciji. Tako je bila leta 2006 ustanovljena Foederatio Internationalis Juventutem. Istega leta so ustanovili več kot petnajst državnih organizacij. Med prvimi so to bile VB, ZDA, Irska, Avstralija, Francija, Čile, Argentina, Kolumbija, Brazilija, Litva, Škotska, Nizozemska, Polska, Kenija, Hong Kong, Madžarska.

Mednarodno združenje Juventutem si prizadeva za dnevno posvečevanje mladih v skladu z izročilom Cerkve. Udeležba na Svetovnih dnevih mladih je le ena od možnosti. Juventutem sodeluje tudi pri organizaciji romanja Summorum Pontificum v Rimu.

Podpora

Leta 2008 je kardinal Castrillon Hoyos zvezi Juventutem poslal sledeče pismo podpore:

»Dragi mladi člani Mednarodnega združenja Juventutem.

Vi ste mladi katoličani, zvesti hierarhični Cerkvi, ki jih privlači »izredna oblika« rimske liturgije, posebno Misal blaženega Janeza XXIII. Spodbujam vas v vaših ciljih, to je vaše posvečevanje preko rimskega izročila Cerkve.

Prisotnost vaših majhnih skupin v Aziji, Evropi, Afriki, Amerikah in Oceaniji priča o univerzalni privlačnosti najstarejših oblik rimske liturgije, katerih posebna transcendentnost služi k povezovanju najrazličnejših kultur. Iz tega bogoslužja boste dobili posebno pomoč, da bi bolje spoznali in ljubili našega Gospoda Jezusa Kristusa in Njegovo Cerkev, kakor je napisal Sveti oče 7. julija 2007: 'Takoj po drugem vatikanskem koncilu se je moglo domnevati, da je prošnja za uporabo misala iz leta 1962 omejena na starejšo generacijo, ki je odraščala z njim, toda medtem se je jasno pokazalo, da so tudi mladi ljudje enako odkrivali to bogoslužno obliko, ki jih je privlačevala in v njem našli obliko srečanja s skrivnostjo presvete evharistije, ki jim je posebno ustrezala.' (Pismo škofom, ki spremlja Motu proprio Summorum Pontificum).

Kot znamenje pobožnosti do zakramenta Evharistije si je vaša organizacija izbrala za simbol monštranco. Vem, da boste prisotni tudi na Mednarodnem evharističnem kongresu v Quebecu junija 2008.

Želim si torej ponoviti mojo spodbudo za vaše napredovanje v krščanski pobožnosti in prijateljstvu po rimskih izročilih Cerkve. Želim, da bi nadaljevali z vse globljim posvečevanjem, ki vas bo naredilo goreče priče ljubezni Kristusa v povezavi z Njegovo Cerkvijo.

Kardinal Dario Castrillon Hoyos,
Predsednik papeške Komisije Ecclesia Dei«

Ni komentarjev:

Objava komentarja

AdDominum

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...