četrtek, 6. marec 2014

Sveta popotnica in obhajilo bolnikov: »na terenu«



V prispevku »Nepresežena pozornost« smo se seznanili s tradicionalnim načinom obhajanja bolnikov in umirajočih. Mnogi si težko predstavljajo takrat opisane predmete in zato jih tukaj predstavljamo.
V prispevku je zapisano:

Mašnik hostije položi v posodico (piksido). To posodico da v svileno belo vrečico (burzo), pokrito z belim plaščkom, ter si jo obesi na vrvici okrog vratu. Nato začne moliti. Strežnik nese pred njim prižgano luč in zvončka. Verniki častijo sv. Rešnje Telo s tem, da ga z molitvijo in evharističnimi pesmimi spremljajo ali vsaj ob poteh pokleknejo.

Oglejmo si te predmete.



Plašček z vrvico, ki jo duhovnik da za vrat.





Plašček in burza – sprednja stran




Plašček, burza, piksida, prtiček(korporal)




Detajl – piksida (za male hostije!)




Strežnik z lučjo in zvoncem pred duhovnikom, ki nosi Najsvetejše v burzi

3 komentarji:

  1. Pozdravljeni,

    Ali se tak način danes na Slovenskem (ali širpe v Evropi) še kje uporablja ali je povsem zatonil v pozabo?

    Lep pozdrav in Deo Gratias

    OdgovoriIzbriši
  2. @Rokc - Sem ter tja pa še... Pri nas sicer res da bolj malo, žal pa skoraj gotovo ne ne v takšni obliki - v rabi so usnjene črne "torbice", ki so znotraj oblečene v rdeče svilo, in kamor navadno duhovnik položi piksido z Najsvetejšim. Nekatere večje pa imajo prostor tudi za manjši korporal ...

    Deo et tibi, frater, gratias!

    OdgovoriIzbriši
  3. Navadno se ne uporablja, je pa res, da sem že zadiakonsko posvečenje dobil piksido v bursi, kar sem tudi uporabljal. Sedaj sem tu staknil še staro opremo, čeprav je nadvse moderna "cerkev", ki jo uporabljam. Je taka "kuvertasta bursa, kamor lepo shraniš vse potrebno za obhajilo bolnikov. Tu je tudi vijolična bursa za "sveto olje" (bolniško olje). Če se hoče, se da, vsaj do neke mere.

    OdgovoriIzbriši

AdDominum

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...