ponedeljek, 03. februar 2014

Blagoslov sv. Blaža3. februar je dan, ko se Sveta Mati Cerkev že dolga stoletja spominja sv. Blaža, priprošnjika zoper bolezni grla in podeljuje njegov blagoslov.

Legenda govori, da je bil sveti Blaž sprva zdravnik, nato pa škof v Sebasti v Armeniji. V času hudega preganjanja kristjanov pod cesarjem Licinijem so prijeli tudi svetega Blaža. Ko so ga peljali pred sodnika, pa naj bi mu naproti prihitela neka vdova s svojim edincem in ga jokajoč prosila, naj reši otroka gotove smrti. Ta je namreč požrl ribjo kost, ki mu je niso mogli spraviti iz grla in je zato trpel silne bolečine. Sveti škof je nato v molitvi prosil Boga pomoči, nato pa dečka blagoslovil in ga s tem ozdravil. Potem pa je nadaljeval svojo pot v mučeništvo in smrt. Najverjetneje je bil leta 316 naposled obglavljen. 

Cerkev pa nam na njegov god podeljuje poseben blagoslov, »Blažev blagoslov« ali »Blažev žegen« s katerim še posebej prosimo za zdravje na grlu. Duhovnik najprej s posebno molitvijo blagoslovi sveči, nato ju zveže v obliki križa in vsakemu, prosečemu blagoslova, sveči približa grlu in ga blagoslovi z besedami: 

»Per intercessiónem sancti Blásii, Epíscopi et Mártyris, líberet te Deus a malo gútturis, et a quólibet álio malo. In nómine Patris, et Fílii, et Spíritus Sancti.«

»Na prošnjo sv. Blaža, škofa in mučenca, naj te Bog varuje bolezni na grlu in vsakega drugega zla. V imenu Očeta in Sina in Svetega Duha.«

Ni komentarjev:

Objava komentarja

AdDominum

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...