ponedeljek, 26. avgust 2013

Črna legendaUstvarjalci bloga »Ad Dominum« pišemo predvsem o katoliški tradiciji in liturgiji, vendar hočemo obravnavati tudi druge za Cerkev in katoličane aktualne teme. Ena izmed teh je vsekakor tudi inkvizicija, še posebej španska. Predstava o španski inkviziciji kot o času največje možne krutosti in pokvarjenosti je danes zelo živa. Pogosto jo nasprotniki vere in Cerkve uporabljajo kot priročen izgovor za napade na krščanstvo. A ta predstava je v bistvu le legenda, v največji meri rezultat protikatoliške propagande, ki jo danes številni razglašajo za zgodovinsko dejstvo. Poglejmo si nekaj dejstev o španski inkviziciji, ki bodo temeljito predrugačile sliko:»Črna legenda« ima svoj začetek v 16. stoletju, njen cilj pa je bila protišpanska propaganda, ki jo je vodila predvsem Anglija, v tem času zapletena v vojno s Španijo.

Večina inkvizitorjev ni bila sestavljena iz fanatičnih duhovnikov, kot si večina ljudi predstavlja. Številni sploh niso bili posvečeni, temveč so bili laični pravniki, izobraženi na španskih pravnih fakultetah. Inkvizicija je bila bolj v službi španske države kot Cerkve.

Španska inkvizicija je le redko uporabljala mučenje kot del postopka – vsekakor veliko redkeje kot sodišča ostalih evropskih držav.

Dokumentacija ne potrjuje predstav o brutalnosti mučenj in grozovitih razmerah v zaporih. Inkvizicija je pravzaprav imela najmanj krute zapore v Španiji.

O sorazmerno ugodnih razmerah zgovorno priča dejstvo, da so se številni zaporniki sekularnih oblasti obtožili bogokletja, da bi bili prestavljeni v zapore inkvizicije.

Na podeželju inkvizicija ni imela praktično nobene moči.

Po legendi naj bi bilo žrtev inkvizicije več 100.000. Dejansko je v vsem 16. stoletju španska inkvizicija na smrt obsodila približno 50 ljudi.


Tiste, ki želijo vedeti več, vabimo, da si ogledajo BBC-jev dokumentarec: KLIK - Youtube

Tistim, ki bi se radi s temo temeljito seznanili, pa predlagamo sijajno delo angleškega zgodovinarja Henryja Kamena Španska inkvizicija: KLIK - Amazon.

Ni komentarjev:

Objava komentarja

AdDominum

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...