ponedeljek, 19. september 2016

TLM Grosuplje 14. september 2016 - poročilo in zahvala



Priprava svete maše na praznik povišanja svetega križa je prinesla nekaj presenečenj.

Najprej smo se razveselili nepričakovane možnosti darovanja pete maše. Po vztrajnosti nekaterih in spletu okoliščin smo uspeli zbrati majhno zasedbo pevcev, ki je bila pripravljena peti celotno sveto mašo. Pri peti maši se namreč poje vse nespremenljive dele, kot so Kyrie eleison, Gloria, Sanctus, Agnus Dei, ter vse spremenljive dele maše. Stopnjo zunanje slovesnosti svete maše se najlažje prepozna po številu sveč na oltarju.

Največje presenečenje pa je bilo, da smo uspeli dobiti relikvije svetega križa, ki so že več rodov v lasti ene od ljubljanskih družin. Relikvije so vgrajene ter zapečatene v umetelno izdelan relikviarij iz prve polovice 18. stoletja. Med sveto mašo smo jih postavili na oltar, po koncu daritve pa so jih verniki pri klečalniku lahko počastili s poljubom. 

Zahvaljujemo se mašniku, pevcem, ministrantom, dobrotnikom in vsem, ki so nam kakorkoli pomagali pri izvedbi zares lepega bogoslužja.


Pristopne molitve

Vstopni spev
Gloria

Prošnja

Ite, Missa Est

Mašnik moli Placeat

Zadnji Evangelij

4 komentarji:

  1. Prelepo. Molim, da takšne maše postanejo pogostejše in dostopne več ljudem.

    Hkrati se zahvaljujem za objave na tem blogu. Iskreno upam, da tradicionalno gibanje pri nas zaživi in zadiha s polnimi pljuči.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala. Tudi mi molimo in upamo, da se stvari glede dostopmosti in rednosti čimprej uredijo.

      Izbriši
  2. Bilo je res čudovito. Tokrat sem bila že drugič na tej maši, pa se mi zdi vsakič lepše. Lepo petje, prijetna, vendar resna pridiga, vse lepo organizirano.

    Še nikoli nisem videla, da bi bila relikvija med mašo na oltarju, po njej pa smo jo še osebno počastili. Pravo mistično in globoko doživetje. Če ste to relikvijo dobili, upam da bo to mogoče vsako mašo.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Človeka se ne da dobro spoznati na prvem srečanju, podobno je z obredom.

      Relikvije smo si sposodili in jih tudi vrnili. Na splošno se relikvije svetega križa ali relikvije svetnikov na tak način javno počasti samo ob njihovih godovih, praznikih.

      Relikvije so vgrajene v vseh pravih oltarjih. Ko se mašnik, po pristopnih molitvah približa k oltarju ga poljubi med molitvijo tihe molitve, ki se glasi "Oramus te, Domine, per merita Sanctorum tuorum, * quorum reliquieae hic sunt, et omnium Sanctorum: ut indulgere digneris omnia peccata mea. Amen". V starem prevodu se ta molitev glasi: "Prosimo te, Gospod, po zasluženju tvojih svetnikov, * katerih svetinje so tukaj, in vseh svetnikov odpusti milostno vse moje grehe. Amen."

      V upanju, da se še vidimo, vas lepo pozdravljamo.

      Izbriši

AdDominum

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...