četrtek, 29. september 2016

Tradicionalna liturgija v Trstu: kard. Burke



Pred nekaj leti je Juhana Torkki, mlad protestantski pastor, v Nemčiji spoznal fanta iz Trsta. Čez nekaj časa se je Juhana z vso družino iz Finske, kjer stanuje, odpravil na potovanje v Trst k novemu prijatelju. Med obiskom jih je mladi Tržačan povabil k tradicionalni sveti maši v cerkev Blažene Rožnovenske Device.

Tako se je Juhana, ki je doktoriral na teološki fakulteti v Helsinkih in diplomiral v helsinškem konservatoriju Sibelius Academy, prvič udeležil slovesne pete maše v starodavnem obredu Rimske Katoliške Cerkve.

Nanj je to bogoslužje napravilo tak vtis, da je nato še večkrat prišel v Trst ravno z namenom udeležbe pri bogoslužju. Posebno dober vtis je nanj napravila kakovost izvajanja velikih mojstrovin sakralne glasbe zbora Rožnovenske cerkve. Tako je enkrat župniku obljubil, da bo nekoč pripeljal s seboj enega od finskih zborov, s katerim bodo skupaj peli Bogu v čast.

Konec lanskega leta je Juhana naznanil izpolnitev obljube in sporočil, da bo v Trst prišel helsinški zbor Condomino. To je eden najslavnejših finskih zborov specializiran v izvajanju sakralne polifonične in baročne glasbe, ki je sodeloval na najprestižnejših mednarodnih festivalih.

Na ta račun je bilo odločeno, da se bo ob tej priložnosti izvajalo mojstrovino med mojstrovinami, Bachovo mašo v h-molu; napisano za soliste, dva zbora in orkester.

V začetku letošnjega leta so se začele tedenske vaje obeh zborov. Maestro Elia Macri je v Trstu začel delati z mladimi, ki so vsi šolani v Konservatoriju. V Helsinkih pa je stalni vodja zbora Condomino, maestro Esko Kallio, vadil s svojo zasedbo.

Mladi so z navdušenjem pristopili k delu z zavedanjem, da bodo »cor unum et anima una« lahko darovali Bogu sadove svojih dolgoletnih študijev.

V moderni dobi ni znano, da bi se ta Bachova maša kjerkoli izvedla v celoti med sveto mašo.

V cerkvi Brezmadežne Rožnovenske Device, piazza Vecchia (za glavnim mestnim trgom, piazza Unità), bo ob slovesnostih ob 650. obletnici obstoja občinske kapele potekal naslednji program:

Sobota, 1. oktober

17.30 – molitev rožnega venca s kardinalom
18.00 – slovesne pontifikalne večernice za praznik Rožnovenske Matere Božje (vodi kardinal; psalmi bodo peti v stilu falsobordone, Magnificat Johanna Pachelbela (+1706))
19.00 – sveta maša (mašuje župnik don Stefano Canonico; kardinal bo navzoč)

Nedelja, 2. oktober

9.00 – prihod kardinala, molitev in priprava na sveto mašo
9.30 – slovesna pontifikalna sveta maša
Zbor in orkester pod vodstvom maestra Elia Macrija bosta izvedla Bachovo delo Maša v h-molu za soliste, zbor in orkester. Gostoval bo tudi zbor Condomino iz Finske. Izvedeno bo celotno delo z zgodovinskimi inštrumenti. Ta Bachova maša je med največjimi glasbenimi deli vseh časov, monumentalno delo, ki je nastajalo dve desetletji (že oslepeli skladatelj ga je zaključil leto pred svojo smrtjo).
18.30 – slovesna procesija z Marijinim kipom po ulicah župnije (vodi tržaški nadškof). Ob vrnitvi blagoslov z Najsvetejšim.

Ponudba za slovenske romarje, prevoz je lasten: 

  8.30 do 9.00 – zbor pred cerkvijo
  9.30 – sveta maša
12.30 – kosilo v bližnji piceriji (približno 10€ na osebo)
14.30 – rožni venec pred milostno podobo Marije od zdravja v cerkvi sv. Marije Velike
15.00 – ogled katedrale sv. Justa
15.30 – zaključek s sladoledom; vrnitev k avtomobilom

Vsa javna zunanja parkirišča so ob nedeljah brezplačna. V jutranjih urah ni težko najti parkirišča ne ob morju ne v okolici cerkve (via del Teatro Romano).

Poročilo iz lanskega obiska kardinala Burkea v Trstu si lahko preberete TUKAJ

Ni komentarjev:

Objavite komentar

AdDominum

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...