ponedeljek, 18. januar 2016

25 načinov, kako pokazati svojemu možu, da ga ljubite
Ameriški katoliški bloger Sam Guzman ustvarja svetovno znani blog The Catholic Gentleman. Nekaj njegovih prispevkov je bilo že prevedenih v slovenščino, tudi na spletni strani Družine.  Tukaj je eden izmed njegovih novejših zapisov.

Lansko leto sem sestavil zapis z naslovom »Nenehno hodite na zmenke s svojo ženo« (klik), v katerem sem izpostavil nekatere osnovne načine, kako lahko moški pokažejo svojim ženam, da so jim še vedno ljubeče blizu. Ko sem pred kratkim ponovno delil to objavo, sem prejel kar nekaj prošenj, da sestavim še zapis z nasveti, kako lahko žene blagoslavljajo svojega moža. Torej, tu je ta zapis.

Po pravici povedano mi je bilo sestavljanje tega zapisa precej večji izziv, predvsem zato, ker se mi je zdelo malce sebično zapisati nekatere od spodnjih nasvetov za žene. Ne glede na vse, resnica ostaja, da je sveti zakon obojestranska skupnost, za vesel in srečen zakon je namreč potrebno vzajemno samo-darovanje.

Kot sem predlagal v svojem zapisu za može, je preprosto pravilo za srečen zakon predstava, da še vedno hodita na zmenke. Kaj sta počela takrat, ko sta hodila na zmenke, in zakaj? V tistih dneh si verjetno upala, da boš osrečila moškega, ki si ga takrat omožila. Morda si želela biti zanj lepa, biti vredna njegove pozornosti. Morda si si želela, da bi si te želel zasledovati, dobiti tvojo pozornost. Torej, če želiš osrečiti svojega moža, delaj, kar si počela takrat – osvajaj njegovo srce znova in znova.

Tu je 25 preprostih načinov, kako pokazati svojemu možu, da ga ljubiš:

1.                    Moli zanj. Dnevno.
2.                    Spodbujaj ga k temu, da vodi.
3.                    Nikoli in nikdar (!) se ne pritožuj nad njim pred svojimi prijatelji ali družino.
4.                    Reci »Oprosti«, kadar si v zmoti.
5.                    Oprosti mu, kadar je v zmoti on.
6.                    Speci mu kaj.
7.                    Dovoli mu, da gre v družbo s prijatelji.
8.                    Poglej »moški« film z njim.
9.                    Povej mu, kar ljubiš na njem.
10.               Daj mu več komplimentov kot kritik.
11.               Ne igraj čustvenih igric. Bodi preprosto iskrena.
12.               Ceni njegove interese in hobije, ne pa se jim posmehovati.
13.               Občasno daj ti povod v spalnici.
14.               Pusti mu imeti čas zase.
15.               Naredi, kar je v tvoji moči, da boš privlačna zanj.
16.               Pripravi mu zajtrk (slanina!).
17.               Povej mu, da si ponosna nanj.
18.               Podpiraj njegovo avtoriteto pri otrocih.
19.               Kadar dvomi vase, mu povej: »Zmoreš!«
20.               Preseneti ga s čim, kar ima rad.
21.               Poljubljaj ga, kot da misliš zares.
22.               Napiši mu ljubezensko sporočilce.
23.               Goji in ohranjaj notranjo lepoto (sledi svetosti).
24.               Smejta in šalita se skupaj.
25.               Bodi hvaležna in zahvali se mu, kadar pomaga.

Zakon v marsičem niti ni tako zapleten. Uspešen zakon se začne in konča z drugo osebo – z iskanjem njene sreče, s podarjanjem sebe njej v neštetih dejanjih ljubezni in žrtvovanja. Ničkoliko zakonov propade, ker začnejo zakonci iskati lastno srečo; ker vidijo v svojem možu ali svoji ženi sredstvo za končno dosego lastne uresničitve. Edini način, kako biti srečen v zakonu, je, da pozabiš nase in daješ brezpogojno. Šele ko izgubiš sebe na tak način, najdeš srečo, ki jo iščeš.

Iskanje sebe vodi v nesrečen zakon. Podarjanje sebe pa vodi v srečen zakon. Zakon je naložba. Dolgoročna naložba! Tudi tu velja splošno pravilo: več kot daš, več tudi dobiš. Seveda obstajajo tudi tragično nesrečne izjeme, vendar je bistveno to, da se predanost svojemu zakoncu povrne z obrestmi v sreči, veselju in vzajemni ljubezni. Sebičnost pa po drugi strani vodi le v nesrečo, jezo in lasten poraz.

Žene, ne glede na to, kakšen je vaš zakon sedaj, je zagotovo obstajal čas, ko ste si želele osvojiti srce vašega moža. Se še spomnite? Moškemu veliko pomeni, če ve, da je zaželen; če ve, da je spoštovan, občudovan in ljubljen. Iščite način, kako dajati življenje svojemu možu in ga navdušujte. Gradite ga, namesto da ga rušite.

1 komentar:

AdDominum

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...