četrtek, 02. oktober 2014

Juventutem v ZDA: Intervju s skupino Juventutem s HarvardaJuventutem – mednarodno združenje mladih katoličanov, ki jim je blizu katoliška tradicija, posebno tradicionalna sveta maša – je eden izmed tokov, prinašajočih veliko upanje za prihodnost Cerkve. To združenje je razširjeno že v vseh najpomembnejših državah sveta, od letošnje pomladi tudi v Sloveniji. Ker pa večina slovenskih katolikov še ni bila seznanjena z delovanjem in cilji, smo se odločili, da prevedemo intervju s člani skupine Juventutem, ki jo sestavljajo študentje harvardske univerze. Prva skupina Juventutem je v ZDA nastala leta 2012, sedaj pa jih je že 12, delujočih v različnih krajih po vsej državi.
 

Kako ste se seznanili s TLM (tradicionalno latinsko mašo)?

Jim: Pred začetkom obiskovanja kolidža sploh nisem vedel, da tradicionalna sveta maša obstaja. Dve leti nazaj sem prisostvoval prvi v bostonski katedrali Svetega križa. Ne morem reči, da sem se v latinsko mašo takoj zaljubil, a kljub temu sem prihajal nazaj in se učil več o njej. Sedaj sem ministrant in skušam z njo seznaniti čim več svojih vrstnikov.

Eileen: Jaz sem prvič prisostvovala tradicionalni maši pri desetih letih, ker me je tja pripeljal moj oče, ki je vedno raje hodil k tradicionalni maši. Čeprav sem se v začetku upirala, sem kmalu vzljubila tako mašo. 

Paul: Sam sem odraščal v luteranski družini. Poleti 2002 sem v Washingtonu prisostvoval prvi tradicionalni maši. Resnično mi ni bilo všeč. Sovražil sem, da sem zamudil, da je bilo tako vroče, da nisem mogel sedeti zraven svojega prijatelja, da niti nisem slišal latinščine, ki so jo šepetali pred oltarjem. Ob koncu liturgije sem bil tako jezen na te katolike, ki malikujejo! A ta moj divji odziv je končno privedel k dobremu – k temu, da sem videl polno cerkev ljudi, ki so se vedli kot da je to, o čemer so govorili, in sicer da je na oltarju resnično prisotno telo, kri, duša in božanskost Jezusa Kristusa, resnično. Omenjeno je name naredilo močan vtis. Po tem sem imel veliko bolj plodne pogovore s svojimi prijatelji, ki so aktivni v »pro life« gibanju in bil sem sprejet v katoliško Cerkev. Manj kot 9 mesecev po tem prvem obisku sem postal redni obiskovalec tradicionalne svete maše.


obhajilo vernikov
Kaj vas je pritegnilo pri tej maši?

Jim: Sam sem bil od malega vzgajan v katoliški veri in ko sem se vpisal na kolidž, sem se odločil, da bom poskušal svojo vero živeti čim bolj resno, a nisem točno vedel, kako. Tradicionalna sveta maša mi je dala odgovor. Kar mi je pri njej najbolj všeč, je to, da spodbuja k sodelovanju preko molitve. Na ta način je podobna adoraciji, ki je osredotočena na trenutek obhajila. Ves ton spoštljivosti, trenutki tišine in to, kako je vsak kretnja, popolnoma vse, osredotočeno na evharistijo, na Kristusovo žrtev na križu, mi pomaga moliti.

Evan: Sam sem bil vzgojen kot protestant in sem postal katolik pri devetih letih, ko je vero sprejela tudi moja mama. Takrat mi razlike med katolištvom in protestantstvom niso bile tako pomembne, zdaj pa so bistvene. Redno molim rožni venec in vsaka maša mi je kot pomirjujoče zdravilo po nočni mori. Sicer pa me maša privlači iz istih razlogov kot danes mnoge na Zahodu privlači islam: v kulturi, ki želi vse spremeniti v zabavo, je to obred, ki je utemeljen na povsem drugih temeljih – estetiki spoštljive molitve, veri, da je dogajanje na oltarju utemeljeno na zdravi teologiji in bo privedlo do svetega zaključka.

Eileen: Jaz sem katoličanka od rojstva in katoliška vera je vedno bila zelo pomembno pri moji vzgoji. Spoštljivost do Kristusovega mesa in krvi na oltarju je to, kar me je vedno vleklo k tej maši. To me je tudi spodbudilo, da sem začela bolj globoko razmišljati o svoji veri.

Kako ste se seznanili z Juventutem?

Paul: Leta 2011 sem sodeloval pri pastoralnem programu za mladostnike in tako tudi postal organizator TLM v Ann Arborju. Ko sem tu gostil prijatelja iz kolidža Hillsdale, mi je eden od njih (sedaj semeniščnik pri FSSP) povedal o čudoviti izkušnji, ki jo je imel z Juventutem na svetovnem dnevu mladih v Kölnu. Nato sem se sam odločil, da z Juventutem odpotujem v Bilbao in Madrid na svetovni dan mladih – bilo je čudovito. Kmalu po vrnitvi smo se s štirimi prijatelji odločili, da se tudi sami vključimo.

Evan: Ne vem, kdo se je tukaj odločil začeti z Juventutem. A Harvard je kraj, kjer je veliko idealističnih in gorečih mladih, ki so se pripravljeni posvetiti tej dih jemajoči maši. 

Eileen: Jaz sem prvič slišala za Juventutem septembra 2013, ko sem izvedela, da se v cerkvi svetega Pavla daruje tudi TLM. Boston je idealna lokacija za skupino Juventutem, ker je to mesto z veliko populacijo študentov.

s škofom
Kako mladi reagirajo na TLM?

Eileen: Harvardski študentje so se dobro odzvali. Čeprav so nekateri skeptični, pa so številni zelo zainteresirani in želijo izvedeti več o maši in končno o svoji veri. Obisk je bil vedno dober in naša skupnost narašča. Čeprav sem tukaj šele prvi teden, pri vsaki maši videvam nove obraze, številni med njimi so taki, ki so prvič prisostvovali TLM.

Jim: Obisk je bil vedno dober in še narašča, »Deo gratias«. Nekateri obiskovalci so taki, ki so že prej obiskovali TLM, a za večino je to povsem novo doživetje. Za številne nevernike in protestante je bila to celo prva katoliška maša. Ko jih povabimo, so številni na začetku seveda skeptični, kar je razumljivo. A sam ne poznam nikogar, ki ne bi po obisku vsaj znal ceniti take svete maše.

Paul: V Michiganu in drugod so številni mladi katoličani danes iskalci: neko novo stvar bodo poizkusili vsaj enkrat, če se slednja zdi sveta oz. če povabilo prihaja od kredibilne osebe. Ko mladi obiščejo tradicionalno mašo, pride pri njih do različnih odzivov, ki jih lahko opazimo tudi pri ostalih ljudeh – nekaterim je zares všeč, drugim niti ne, tretji je preprosto ne razumejo. Juventutem se trudi mašo približati čim več ljudem, da bi jo vsi lahko bolje spoznali, tisti, ki je ne razumejo, pa dobili odgovore na svoja vprašanja.


Kaj Juventutem dejansko počne?

Eileen: Juventutem združuje mlade ljudi, da skupaj prisostvujemo pri TLM, ter tako gradi skupnost, ki želi živeti svojo vero na podoben način. Poleg organiziranja svetih maš pripravlja tudi razne družabne dogodke.

Paul: Naša skupina v Michiganu pripravi TLM vsak zadnji petek v mesecu. Po sveti maši sledi še družabno srečanje: večerja, ples, prepevanje božičnih pesmi. Vsakega našega srečanja se udeleži 40 in več mladih. Mašo poskušamo pripraviti v različnih cerkvah, da bi tako lahko čim več mladih in tudi ostalih spoznalo to posebno sveto mašo. Poleg tega pripravljamo tudi mašo na vsakoletnem »Pohodu za življenje« (»March for life«), romanja, razne duhovne vaje na različnih lokacijah ipd.

Jim: Naš cilj je poživiti versko življenje katolikov preko promocije duhovne, kulturne in liturgične tradicije Cerkve. Organiziramo duhovne vaje, predavanja, skupaj molimo. Naš primarni cilj pa je vsekakor redna organizacija TLM, običajno nam to uspe dvakrat mesečno med akademskim letom. Po maši vedno organiziramo še družabno srečanje, pogosto nam uspe povabiti tudi zanimive goste. Gostili smo že duhovnika Johna Zuhlsdorfa (pisca znanega tradicionalističnega bloga), predstojnika FSSP Johna Berga in druge znane katoliške avtorje, ki jim je blizu tradicija.

Ni komentarjev:

Objava komentarja

AdDominum

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...