četrtek, 10. oktober 2013

O pasteh ekumenizma



Leta 1974 je vidni italijanski kardinal Giuseppe Siri v katoliški reviji Renovatio opozoril na napačno razumevanje ekumenskega gibanja, ki se je v katoliškem občestvu razširilo po 2. vatikanskem koncilu, čeprav sam koncil (s svojimi dokumenti in uradnimi izjavami) za kaj takega ni bil neposredni vzrok, pač pa je bil zlorabljen s strani njegovih glasnih progresističnih (v resnici protikatoliških) razlagalcev. Kardinal Siri s tem ni nastopil proti ekumenizmu, želel je le opozoriti na njegove pasti in dvoumnosti, ki so se razodevale v praksi. Njegove jasne misli so še kako aktualne tudi v našem času, saj pristna hermenevtika kontinuitete (kot jo je opredelil papež Benedikt XVI.) med duhovščino in vernike priteka počasi.

Pravi ekumenizem ni niti »dialog zaradi dialoga« niti izenačevanje vseh krščanskih skupnosti in njihovo tlačenje v eno namišljeno »Cerkev«, temveč gre za priznavanje ene in edine apostolske Cerkve, ki je katoliška, ter prizadevanje za VRNITEV vseh, ki verujejo v Sveto Trojico, k eni in edini sveti materi, to je katoliški Cerkvi. Dosežena edinost (kar je cilj) je tako edinost izključno v Cerkvi, nikakor pa lažna združitev Cerkve s shizmatiki in neštetimi heretičnimi sektami. Pri tem je potrebno tudi ločevanje med pravoslavnimi krajevnimi cerkvami, naslednicami apostolske dediščine z manjšimi doktrinarnimi napakami, na eni strani (s pravoslavnimi je zato dialog mnogo bolj oprijemljiv in plodovit) in luteransko herezijo s svojimi preštevilnimi izpeljavami na drugi, ki morajo (v primerjavi s pravoslavnimi) prehoditi bistveno daljšo pot do edinosti v eni Cerkvi.


Kardinal Siri je zapisal sledeče:

»Težava medsebojnega ekumenskega občestva je težava, ki prinaša izjemno nevarnost. To lahko povzroči pravo stranpot, oddaljitev od pravilnega ekumenskega pristopa, in se razvije v pravo pohujšanje za mnoge iskrene katolike ter izrodi v nov dokaz o teologih, ki so s svojimi izkrivljanji zaobšli teologijo. Edinost se ne bo nikoli dosegla s polovičarskimi besedami, s pojmi kompromisne sredine, z njihovim raztegovanjem in samovoljnimi interpretacijami. Če bi kdorkoli kaj takega imenoval edinost, bi lahko to storil zgolj iz dveh razlogov: bodisi zaradi nevednosti o tem, kar govori, bodisi zaradi zavestnega laganja. Napačni ekumenski pristop je na področju dogmatike prepojen z relativizmom; gre za temo, ki se dandanes prikriva z izrazom »pluralizem«. V bistvu nauka, ki je v Cerkvi sprejet, razodet ali z njene strani razglašen, pluralizem enostavno ne more obstajati. Pluralizem namreč predpostavlja relativizem, ki logično vodi do razpustitve vsega, torej do uničenja in ne edinosti. Je mar edinost posledica uničenja? Pluralizem se giblje znotraj okusov, gledišč, simpatij in iskrenega prilagajanja izražanju različnih kultur – ob ohranitvi resnice – , vendar nikoli znotraj bistva resnice in dejstev. Zagotovo za človeške reči velja, da jih je »Bog pustil, da o njih razglabljajo ljudje«, toda to nikakor ne velja za reči, ki jih je On sam zanesljivo določil, tako za posamezne dobe kot večnost.«

Pri obravnavi ostalih kristjanov je vsekakor na mestu ljubezen. Rešitev ni v drži nadutega zmagovalca. Skupaj s tem pa je še kako pomembno zavedanje, da so vsi pogoji edinosti v katoliški Cerkvi že navzoči, da so katoliki v isti sapi pravi kristjani in da je za izpolnitev Kristusovega naročila o edinosti potrebna vrnitev »izgubljenih sinov« v naročje edine mistične Matere, ki je katoliška Cerkev. Ljubezen in resnica se namreč ne izključujeta, saj skupaj vodita do svetosti.

7 komentarjev:

  1. Kako velik človek je bil kardinal Siri se veliko premalo zavedamo. Cela vrsta najprodornejših duhovnikov in škofov v Italiji danes predstavljajo njegovi učenci iz časov, ko je bil nadškof v Genovi. Njega si je bl. Pij XII. tudi želel za naslednika. Žal do tega nato ni prišlo..

    M

    OdgovoriIzbriši
  2. Božja Previdnost je pripeljala pravega naslednika Pija 12. Dvomim, da bi Siri sklical koncil ali odprl vrata in okna Cerkve.

    OdgovoriIzbriši
  3. Na mit o potrebnosti odpiranja oken in vrat obstaja dobra karikatura. ;)

    http://rorate-caeli.blogspot.com/2012/10/vatican-ii-opened-up-church.html

    OdgovoriIzbriši
  4. Izjava Pavla VI.: »Drugi vatikanski zbor je odprl okna Cerkve, noter pa je vdrl hudičev dim zmote in zablode.«

    OdgovoriIzbriši
  5. Dragi anonimnež. Izjava, ki jo podajate ni ravno točna. Bom skušal zelo na kratko osvetlit malo to temo: Res da točne transkripcije ni, je pa ta stavek vedno citiran(tudi na vatican.va) in se glasi, da ima občutek, da je,:
    «da qualche fessura sia entrato il fumo di Satana nel tempio di Dio» prevedeno:
    "iz kake špranje je dim Satana prišel v tempelj Boga". To je izrekel pri pridigi 29. junija leta 1972, na deveto obletnico kronanja za papeža. Načeloma naj bi se nanašalo na katastrofo pokoncila, ko so se stvari začele tako hitro odvijati v napačno smer, ampak....

    Leta 2008 je kardinal Virgilio Noe(+2011) podal intervju za spletni magazin Petrus. On je bil ceremonjer med pontifikatom Pavla VI., JP I. in sv. JPII. Njegov intervju je takrat dvignil kar nekaj prahu. Kaj je rekel? Razjasnil je kaj je Pavel VI. takrat mislil oz. na kaj se je nanašalo to stališče. Podal bom tekst v angleščini:


    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Vprašanje:Paul VI’s denunciation of the presence of the smoke of Satan in the Church is unforgettable. Still today, that discourse seems to be incredibly relevant.

      Odgovor:You from Petrus, have gotten a real scoop here, because I am in a position to reveal, for the first time, what Paul VI desired to denounce with that statement. Here it is. Papa Montini, for Satan, meant to include all those priests or bishops and cardinals who didn’t render worship to the Lord by celebrating badly (mal celebrando) Holy Mass because of an errant interpretation of the implementation of the Second Vatican Council. He spoke of the smoke of Satan because he maintained that those priests who turned Holy Mass into dry straw in the name of creativity, in reality were possessed of the vainglory and the pride of the Evil One. so, the smoke of Satan was nothing other than the mentality which wanted to distort the traditional and liturgical canons of the Eucharistic ceremony."

      Vprašanje:It is thought that Paul VI was the real culprit as the cause of all the ills of post-Conciliar liturgy. But based on what you have revealed, Eminence, Montini compared the liturgical chaos, even if in a veiled way, actually to something hellish.

      Odgovor:He condemned craving to be in the limelight and the delirium of almighty power that they were following the Council at the liturgical level. Mass is a sacred ceremony, he often repeated, everything must be prepared and studied adequately, respecting the canons, no one is "dominus" [lord] of the Mass. Sadly, in many after Vatican II not many understood him and Paul VI suffered this, considering the phenomenon to be an attack of the Devil.

      Vprašanje:Your Eminence, in conclusion, what is true liturgy?

      Odgovor: It renders glory to God. Liturgy must be carried out always and no matter what with decorum: even a sign of the Cross poorly made is synonymous with scorn and sloppiness. Alas, I repeat, after Vatican II it was believed that everything, or nearly, was permitted. Now it is necessary to recover, and in a hurry, the sense of the sacred in the ars celebrandi, before the smoke of Satan completely pervades the whole Church. Thanks be to God, we have Pope Benedict XVI: his Mass and his liturgical style are an example of correctness and dignity.

      Izbriši
    2. Potrebno je povedati da pokojni kardinal Noe ni bil strašno tradicionalno usmerjen in mnogi so v tem intervjuju prepoznali tudi osebni "mea culpa" Pavla VI. Zmedeni časi. Kardinalu pa pohvala, da je tako odkrito in možato spregovoril, star skoraj 90 let, lahko mu štejemo v čast! Bog mu daj večni pokoj in večna luč naj mu sveti, naj počiva v miru!

      Na to temo je bil spisan tudi članek "Paul VI and the Smoke of Satan Forty Years,” Latin Mass magazine (Summer 2012).


      Več:
      http://wdtprs.com/blog/2008/05/petrus-amazing-interview-with-card-noe-paul-vis-smoke-of-satan-remark-concerned-liturgy/
      http://www.vatican.va/holy_father/paul_vi/homilies/1972/documents/hf_p-vi_hom_19720629_it.html
      http://the-american-catholic.com/2011/12/04/pope-paul-vi-and-the-smoke-of-satan/
      http://www.introiboadaltaredei.info/2012/07/01/paolo-vi-e-il-fumo-di-satana-ieri-ed-oggi/

      Izbriši

AdDominum

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...