nedelja, 26. julij 2020

Ars Celebrandi, sedmič

Na Poljskem so se letos že sedmič odvile delavnice Ars Celebrandi. V baziliki Gospe Lichenske v mestu Stary Lichen se je zaradi omejitev zbralo lahko le 150 udeležencev. V večdnevnem programu, od 9. do 16. julija, so se duhovniki, ministranti in pevci izpopolnjevali na različnih področjih. Delavnice so zajemale učenje bogoslužja v vseh stopnjah zunanje slovesnosti, strežbe ter petja gregorijanskega petja in ljudskih pesmi. Zaradi vse večjega povpraševanja po podeljevanju zakramentov in zakramentalov v tradicionalni obliki so letos prvič vključili tudi te.

Msgr. Wieslaw Mering, ordinarij škofije je vsem poslal blagoslov in izrazil svojo radost, da se delavnice spet odvijajo v njihovi škofiji. Glavni organizator, združenje Una Voce Polonia, že od prvega leta uživa vso podporo škofa.

Oče Pawel Korupka, kaplan delavnic, je dejal, da mu je v posebno veselje to, da se je letos kar deset duhovnikov naučilo maševati od osnov dalje in da so v okviru srečanja vsi tudi prvič javno darovali sveto mašo v starodavni obliki. Dejal je še, da njihovo delo temelji, kakor je to opisano v enem od videnj sv. Janeza Boska, na dveh stebrih, Mariji in Evharistiji. Izpostavil je misel, da udeleženci gledajo na Kristusa, skritega pod podobo kruha in na podobo Blažene Device, ki jo častijo v Lichenu in v Čenstohovi.

Udeleženci so sodelovali tudi pri skupni molitvi brevirja, adoraciji, evharistični procesiji ter tradicionalni sobotni marijanski procesiji z ostalimi romarji. Poseben dogodek pa je bil slovesni rekvijem za vse umrle v bitki pri Grunwaldu, ob 610. obletnici tega dogodka.








Zbirko slik lahko najdete na njihovi FB strani.

Vir: Rorate Caeli

Ni komentarjev:

Objavite komentar

AdDominum

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...