ponedeljek, 28. maj 2018

Romanje k Mariji Snežni v Čepić


Sredi 15. stoletja sta župnijo Šterna v severni Istri (danes na hrvaški strani) sestavljali vasi Šterna in Čepić. V Šterni je živelo petnajst, v Čepiću pa trinajst družin. Takrat so se odločili zgraditi cerkev, ki bo posvečena Mariji. Na vzpetini med dvema vasema sta jo zgradila mojster Peter iz Ljubljane in Matija iz Pulja. Nastala je monumentalna cerkev, ki v notranjosti meri 27 metrov v dolžino in 11 v širino. Cerkev je z nekaj manjšimi izjemami prav taka, kakršna je bila ob zaključku gradnje. Tri ladje ločujejo veliki kamniti stebri, ki podpirajo streho. Na njih so še vidni vklesani glagolski napisi. Pred cerkvijo stojita dve veliki lipi, ki dajeta prijetno senco in cerkveno pročelje skoraj v celoti zakrivata.
Na žalost je v cerkvi sveta maša redno darovana zgolj enkrat na leto. To je podoba moralnega, gospodarskega in demografskega opustošenja, ki ga je v Istro prinesel komunizem. 

Na pobudo tržaških vernikov, ki gojijo pobožnost do Preblažene Device in svetega nadangela Mihaela, se je v soboto, 12. maja organiziralo krajše romanje. Prisotnih je bilo tudi nekaj Slovencev. Romarji smo se zbrali v cerkvi sv. nadangela Mihaela v Šterni, kjer nam je duhovnik namenil nekaj spodbudnih besed in nas blagoslovil. Po tem smo se odpravili na cilj ter med potjo zmolili rožni venec ter peli lavretanske litanije. Ob prihodu k cerkvi Marije Snežne je bila darovana tradicionalna latinska sveta maša, ki jo je spremljalo lepo moško petje. 

Duhovno okrepčani smo – kakor se, ko gredo Tržačani v Istro, tudi spodobi – romanje zaključili ob prijetnem druženju v bližnjem kmečkem turizmu, kjer so se nam pridružili še župnik in kaplana, ki delujejo na tem območju Istre.

Prilagamo nekaj slik.


cerkev in zvonik v Šterni

župnijske fige na zvoniku

oltar v cerkvi sv. Mihaela

nagovor v cerkvi

na poti

pristopne molitve

sveto obhajilo

glagolski napis na enemu od stebrov

detajl iz oltarne pale

detajl iz enega od stebrov

Ni komentarjev:

Objavite komentar

AdDominum

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...