petek, 01. november 2013

Pontifikalna maša klasične rimske oblike v baziliki sv. Petra
V Rimu je prejšnji teden potekalo drugo romanje Summorum Pontificum, ki so se ga udeležili tradicionalni katoličani iz številnih svetovnih držav. Vrhunec romanja je bila slavnostna pontifikalna sveta maša, ki jo je v baziliki sv. Petra v soboto, 26. oktobra, daroval kolumbijski kardinal Dario Castrillon Hoyos. 

Hoyos je med letoma 2000 in 2009 vodil papeško komisijo Ecclesia Dei, ki je pristojna za vse tradicionalne redove in skupnosti, ki uporabljajo izredno/klasično obliko mašnega obreda. Prvo romanje Summorum Pontificum v Rim je potekalo novembra 2012, ko je bila prvič po reformi bogoslužja na enem izmed dveh glavnih oltarjev bazilike sv. Petra ponovno darovana maša v izredni obliki. Bogoslužje je takrat vodil kardinal Antonio Canizares Llovera, prefekt Kongregacije za bogoslužje. Romarjem je lansko leto pozdrav poslal tudi papež Benedikt, letos pa novi papež Frančišek.

Poleg dogajanja v samem Vatikanu so razni manjši dogodki potekali tudi drugod po Rimu. Tako je škof Athanasius Schneider v cerkvi Petrove duhovniške bratovščine SS. Trinita dei Pellegrini že v petek daroval sveto maše za romarje. Izseke obeh dogodkov si lahko pogledate na spodnjih posnetkih.

Romanje se je zaključilo v nedeljo, na praznik Kristusa Kralja. Ta dan je škof Rifan iz Apostolske administracije svetega Janeza Marije Vianneya (Brazilija) daroval slovesno pontifikalno sveto mašo v cerkvi Svete Marije nad Minervo, na glavnem oltarju, pod katerim počivajo ostanki sv. Katarine Sienske, zavetnice Italije.
Ni komentarjev:

Objava komentarja

AdDominum

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...