sobota, 03. december 2016

Vabilo - tradicionalna latinska sveta maša v Ljubljani, 7. december 2016»Vsa si lepa, o Marija, in izvirnega madeža ni na tebi. Aleluja.« - iz stopniškega speva. 

Na predvečer praznika Brezmadežnega spočetja preblažene Device Marije bo darovana tradicionalna latinska sveta maša v cerkvi sv. Roka v Dravljah. Ta praznik v Sloveniji na žalost ni več zapovedan, kljub temu je pa prav, da ga obeležujemo z večjo slovesnostjo. Molimo na ta dan med drugim tudi za to, da bi se ga tudi pri nas spet uradno uvrstilo med zapovedane praznike.

Tako je napisal Janez Ludovik Schonleben v knjigi Deviška palma, ki je izšla leta 1671: »Moja domovina, vojvodina Kranjska, šteje nad 300 000 prebivalcev. Med to množico ne bi našel nikogar (če izvzamem nekaj malega drugovercev), ki bi nasprotoval nauku o brezmadežnem spočetju. Vsi, učeni in neučeni, plemstvo in preprosto ljudstvo, moški in ženske, po samostanih in med svetom, vsi, prav vsi, se tisti dan pred praznikom brezmadežnega spočetja iz obljube postijo in praznik svečano obhajajo.«

Ni komentarjev:

Objava komentarja

AdDominum

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...