četrtek, 07. julij 2016

Ob deveti obletnici motuproprija Summorum Pontificum

7. julij 2007 bo v zgodovini ostal zapisan kot dan, ko je papež Benedikt XVI. osvobodil tradicionalno latinsko sveto mašo in uradno zapisal, da ni bila nikoli prepovedana. Za to, verjetno najpomembnejše, dejanje vsega njegovega papeževanja, smo mu izredno hvaležni.


TLM, Suha pri Škofji Loki, 21. 5. 2016

Summorum Pontificum - Deo Gratias!
6 komentarjev:

 1. Dao dobri Bog da i svećenici budu sposobni shvatiti zajedno sa svim svetima koja je tu širina, duljina, visina i dubina i upoznati ljubav Kristovu koja nadilazi spoznaju, da budemo ispunjeni do sve punine koja dolazi od Boga. Ef3,18
  Robelar

  OdgovoriIzbriši
 2. Zdi se, da je na globalni ravni omenjeni Motu Proprio dal nekatere sadove (od povečanega vpisa v tradicionalna duhovniška združenja kot so FSSP, ICKSP, IBP; do uspešne obrambe družine na zadnji sinodi) toda v Sloveniji rezultatov ni.

  Zdi se, da je slovenska Cerkev očitno še vedno nekako v nejasnem položaju glede (prihodnjega) upada duhovniških poklicev ter mladih, ter da še vedno deluje na t.i. 'zadnje hlape' tradicionalnega ljudskega katoliškega etosa ter katoliških pobožnosti.

  Maša je še vedno šibko dostopna (sam se je še nisem uspel udeležiti) ob njenem poizkusu širše uveljavitve pa ni jasen odgovor / odpor laikov. V zadnjih 10, 15 letih je upadlo tudi versko znanje laikov - še posebej mladih - in vprašanje, kako bi reagirali na uvedbo tridentinske liturgije v kakšni dodatni župniji.

  Zgleda tudi da je v celotni Sloveniji trenutno samo en duhovnik, ki liturgijo obvlada - br. Tomislav Roškarič. Kolikor je meni znano Slovenci nimamo bogoslovcev pri FSSP ali ICKSP? Še najboljši približek (ter bolj dostopen) je latinska maša Novus Ordo obreda pri Frančiškanih na Tromostovju, ki je zelo lepo izvedena, ter z dobrimi nagovori in pridigami, ki se je tudi sam rad udeležim.

  Vaš sledilec Rokc

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Dragi Rokc, v Sloveniji rezultati so. Mesečne svete maše, obisk škofa Schneiderja, javna tradicionalna latinska sveta maša na Brezjah, poroka po tradicionalnem obredu, vzpostavitev Stalne skupine vernikov, pričetek postopka za vzpostavitev rednega obhajanja tradicionalne liturgije v Ljubljani, blog z več tisoč kliki na mesec,...

   Slovenci imamo več duhovnikov in bogoslovcev, ki poznajo in ljubijo TLM. Eden od teh študira v enem od tradicionalnih semenišč v tujini. To pa niso stvari o katerih bi bilo primerno razglabljati na medmrežju.

   Lep pozdrav v Gospodu!

   Izbriši
  2. Pozdravljeni,

   Se strinjam stvari se spreminjajo na bolje vprašanje pa je šibek domet. Upajmo, da je to le trenutna situacija. Ker se tudi sam ne želim izpostavljati na medmrežju glede teh zadev se strinjam z Vami, da je bolje ostati anonimen ter da zadeve spremljamo bolj od daleč.

   Zdi se, da je še vedno nek impliciten odpor glede teh stvari s strani slovenske duhovščine, ter posledično še vedno prisotna svarila ter enačenje tega področja z nekaterimi v nedavni preteklosti javno ter s strani duhovščine obsojenimi primeri agresivnega katolištva (Kristusova legija denimo). Čeprav da vemo, da tu ne gre za to, vemo, da odpor je in bo.

   Zato je komunikacija pomembna. Kot primer lahko vidimo, da je neka druga skupina prek počasnega a trdnega organiziranja na terenu ter preko dobre medijske pokritosti v Cerkvi na Slovenskem pridobila kar veliko prepoznavnost in to dokaj pozitivno. Govora je seveda o Prenovi v Duhu oziroma Katoliški karizmatični prenovi.

   Potrebna bo odprtost ter do neke mere mislim, da nepolemičnost s trenutnim tokom Cerkve. V nekaterih slovenskih katoliških medijih (internetnih) so skupino Juventutem označili kot napadalno do slovenskih škofov ter kot nekoga s katerim ni možen dialog. Torej mislim, da je potrebno pristopiti na začetku predvsem močno molitveno orientiran, imeti potrpljenje ter usmiljenje (kot nas uči papež Frančišek), ter upati na boljše čase.

   Deo gratias!

   Vaš sledilec Rokc,

   Izbriši
  3. Rokca, lahko prosim poveste, v katerih slovenskih katoliških medijih točno ste zasledili te objave? Da naj bi bili člani Juventutem namreč nepripravljeni na dialog. Zanima me namreč argumentacija takih trditev, ker mislim, da so popolnoma neutemeljene.

   Izbriši
 3. Pozdravljeni,
  Mislim, da je bilo to med komentiranjem na portalu Časnik; pojavila se je ena polemika v zvezi z enim izmed izpostavljenih predstavnikov širše skupine okoli Juventitem Slovenija, g. Keržetom. Niti ne samo glede liturgičnega vidika ampak bolj iz vidika, da je potrebno biti bolj pastoralno odprt in da takšen pristop ni primeren, ker da ni dialoški pa mogoče, da imate preostre pozicije (da je g. Kerže pisal preostro). Na bolj nežen način je z vašo skupino polemiziral tudi pater Branko Cestnik.

  Moram povedati, da imata glavna dva katoliška medija - Družina in Ognjišče - sicer korekten, nevtralen odnos; objavita novico/zahvalo o dogodku v vaši izvedbi. Ter seveda nismo spregledali manjši prispevek na televiziji Exodus že pred časom.

  Verjamem vam, da imate pozitivne namene ter da ste pripravljeni predstaviti svoja stališča, mislim, pa da ste dokaj izrinjeni iz osrednjega katoliškega medijskega občestva. Tako, da niti nimate veliko priložnosti, da bi povedali svoje mnenje; mogoče imate tudi premalo izpostavljenih javnih osebnosti (izpostavil se je le g. Kerže). Iz tega vidika sem izpostavil nasprotni uspešni primer Prenove v Duhu.

  Lep pozdrav & Deo gratias!
  Vaš sledilec Rokc

  OdgovoriIzbriši

AdDominum

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...