ponedeljek, 29. december 2014

Ob koncu leta



Po miru božičnega praznika novo leto kar kliče po načrtovanju in preverjanju dosedanjega dela. Še danes mi po glavi hodijo besede župnika, ki je letos na četrto adventno pridigal o sv. Janezu Krsniku. O tistem, ki je izgubil glavo, ker ni poznal »novega usmiljenja« Kasperjevega kova. Rekel je nekaj takega: »Kaj je ljubezen? Ljubezen je trajno žrtvovanje samega sebe za Boga in bližnjega.« 

Kljub stalnemu in kakovostnemu delu za blog se je letos naše delo začelo s težavami. Začetno negotovost je dokončno pokopal žled, ki je zamrznil prvo sveto mašo, ki smo jo bili pripravljeni organizirati. Nato smo se končno odločili in po precejšnjem trudu pripravili prvo javno tradicionalno sveto mašo v Ljubljani, darovano v času po izdaji motu propria Summorum Pontificum. Bilo je konec junija. Od takrat do danes smo v Dravljah organizirali štiri tradicionalne latinske maše. Dve od teh sta bili peti (missa cantata), dve pa brani ali tihi (missa lecta) s spremljajočim petjem. Šele nazadnje je končno maševal duhovnik, prihajajoč iz ene od slovenskih škofij. 

Blog je v tem času obratoval po načrtih in se ustavil pri 105 objavah. Izpostaviti velja naše pisanje o izredni sinodi o družini, vrednem prejemanju svetega obhajila in nekaj člankov, ki so se dotikali domačih tem ter grehov Sodome. 

Poseben uspeh je izdaja novih malih misalov za ljudstvo, Pijevega katekizma in priročnika za ministrante.
Kako naprej? Gotovo bo letos še potrebno pisati o sinodi in z njo povezanimi temami. Blog bo nadalje deloval nespremenjeno.

...luč v razsvetljenje poganov...
Svete maše bomo organizirali dalje in skušali pomagati tudi ostalim laikom ali duhovnikom, da jih organizirajo iz svojega naslova.

Načrtovani projekti so tečaj ministriranja, izdaja priročnika za zakristane, izdaja otroških katekizmov in morda prevod kake knjige.

Ne glede na vloženo delo in rezultate, je osnovno poslanstvo bloga že bilo doseženo. Gre za prebitje železnega zidu tišine o sveti tradiciji rimske Cerkve. Krizo žensk lahko na kratko opredelimo z izjavo, da jim v odraščanju skoraj nikoli ni bila predstavljena lepota materinstva in poročenosti. Krizo duhovništva pa s tem, da duhovnikom v zadnjih desetletjih nikoli ni bil predstavljen zaklad izročila.

Nadaljevanje in uspeh našega dela je odvisen tudi od finančnih sredstev. Tako vsem, ki vam je naše delo pri srcu, a se ne zmorete aktivno vključiti vanj, dajemo možnost, da nam pomagate s sadovi lastnega dela. 

Za vse člane in dobrotnike Juventutem Slovenija bo 8. januarja v župniji Mala Nedelja darovana sveta maša po rimskem misalu sv. Janeza XXIII. Duhovnih sadov te svete daritve postanete deležni tako, da nam pomagate, kakor morete, tako denarno kakor molitveno.



Ad maiorem Dei gloriam!

2 komentarja:

  1. Vse najboljse v A.D. 2015 Vam zelim, trudite se se naprej, moja "skrita" zelja je, da bi bile mase pri sv. Roku bolj pogosto, hehe... bi pa se nekaj vprasala: ali so obveznosti izrednih clanov Juventutem prav taksne kot obveznosti rednih?

    Zbogom!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala za lepe želje. Izredni člani formalno niso vključeni v Juventutem in nimajo nobenih obveznosti. Tudi za člane se neizpolnjevanje obveznosti ne šteje kot greh. So pa obveznosti članov Juventutem lepe in primerne za vsakega človeka.

      Izbriši

AdDominum

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...