četrtek, 27. februar 2020

Coronavirus in sveto obhajilo, 27.2.2020


Objavljamo korespondenco med Italjanskim duhovnikom don Alfredom Morsellijem in njegovo ekscelenco, msgr. Athanasijem Schneiderjem (link).


DON ALFREDO MORSELLI

Vaša ekscelenca, žal v Italiji, z izgovarjanjem na epidemijo, nekateri duhovniki prisiljujejo vernike k prejemanju svetega obhajila na roko. Nekateri so me vprašali, kaj storiti, jaz pa sem predlagal, naj sveto hostijo prejmejo na purifikatorij in se z glavo priklonijo nadnjo ter jo prejmejo z usti, ne da bi jo tja nesli z drugo roko. Nekateri duhovniki trmasto vztrajajo in svete hostije nočejo položiti na korporal. Dajem tale odgovor - v času komunistične diktature so se verniki dotikali svete hostije, da bi jo zaščitili in ohranili samo takrat, ko ni bila mogoča navzočnost duhovnika. Zdaj smo v času modernistične diktature, zato pa raje, kot da bi se odpovedali presvetemu zakramentu, lahko sveto obhajilo prejmemo na roko, seveda z vsemi možnimi pozornostmi. Kaj pravite?


NJEGOVA EKSCELENCA, MSGR. ATHANASIUS SCHNEIDER

Že sem pomislil na to konkretno obliko, kakršno ste opisali. Položimo majhen purifikatorij na desno dlan, lahko pa se tudi naredi majčken korporal (telesnik) prav za to priložnost, ki se ga lahko zloži, po prejemu svetega obhajila pa se ga očisti morebitnih drobcev. Svete hostije se ne dotikamo, temveč prejmemo Kristusovo telo neposredno z usti, v sklonjeni drži.

Bog Vas blagoslovi. S srčnimi pozdravi v Kristusu,

+ Athanasius Schneider


Majhen korporal (telesnik) je mogoče naročiti na naslednjem naslovu ali pa si ga kako drugače priskrbite/izdelate sami. Korporal pred uporabo mora blagosloviti duhovnik.




Ni komentarjev:

Objavite komentar

AdDominum

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...