sobota, 8. april 2017

Sveta maša za ženina in nevesto - blagoslovi



Ob deseti obletnici motuproprija Summorum Pontificum lahko z gotovostjo trdimo, da se vse več mladih poroča v skladu s tradicionalnimi bogoslužnimi knjigami oz. po starem. Nekaj takih porok je bilo tudi na Hrvaškem in pri nas. Summorum Pontificum namreč ni osvobodil le tradicionalne svete maše ampak je naredil veliko več. Osvobodil je uporabo vseh bogoslužnih knjig, ki spadajo k tradicionalni liturgiji, od brevirja do obrednika in naprej.

Pri sklenitvi zakonske zveze na tradicionalen način se najprej odvije poročni obred, ki mu nato sledi sveta maša. Sveta maša za ženina in nevesto je maša drugega reda in pri njej se uporabljajo bela liturgična oblačila. Če se pa slučajno sveta maša obhaja na kak poseben praznik, je sveti maši tistega dne dodano nekaj posebnosti, ki so del svete maše za ženina in nevesto.

Ženin in nevesta sta pri poročni sveti maši deležna dveh posebnih blagoslovov. Prvi je dan po molitvi Očenaša in velja predvsem nevesti. Mašnik se obrne k mladoporočencema in nad njima moli:

Molimo. Gospod, bodi milostljiv našim ponižnim prošnjam in dobrotljivo podpiraj svojo ustanovo, ki si jo postavil za razmnoževanje človeškega rodu, naj se to, kar ti zvežeš, ohrani s tvojo pomočjo. Po Gospodu…

Molimo. O Bog, ki si s svojo silno močjo vse iz nič ustvaril, ki si uredil početke vesoljstva ter človeku, ustvarjenemu po božji podobi, na tak način dal ženo kot nerazdružno pomočnico, da si ženinemu telesu dal začetek iz moževega telesa, hoteč s tem pokazati, da se nikoli ne sme ločiti, kar si hotel, a je nastalo iz enega; o Bog, ki si zakonsko vez posvetil s tako vzvišeno skrivnostjo, da si v zakonski skupnosti, dal podobo skrivnosti Kristusa in Cerkve; o Bog, ki ženo zvežeš z možem in od početka urejeno skupnost obdariš s tistim blagoslovom, ki edinega ni vzela ne kazen ne izvirni greh ne obsodba ob vesoljnem potopu: ozri se milostno na to svojo služabnico, ki te prosi mogočnega varstva, ko hoče stopiti v zakonsko skupnost. Naj nosi jarem ljubezni in miru; zvesta in čista naj se poroči v Kristusu in naj vedno posnema svete žene: naj bo ljuba in draga svojemu možu kakor Rahela, modra kakor Rebeka, naj živi dolgo in naj bo zvesta kakor Sara; naj v njej začetnik greha ne izvrši nobenega izmed svojih del; naj se vedno trdno drži vere in zapovedi, z enim možem poročena naj se izogiblje prepovedanega občevanja, svojo slabost naj krepko zavaruje z resnim življenjem, naj bo po vedenju dostojanstvena, po sramežljivosti spoštovanja vredna, po nebeškem nauku dobro vzgojena; bodi blagoslovljena s številnim zarodom, bodi hvalevredna in brez graje; dospe naj v pokoj blaženih in v nebeško kraljestvo, oba pa naj vidita otroke njih otrok do tretjega in četrtega rodu ter dočakata zaželeno častitljivo starost.

Drugi posebni blagoslov mašnik podeli pred zadnjim blagoslovom ob koncu svete maše. Nad mladoporočencema moli:

Bog Abrahamov, Bog Izakov in Bog Jakobov bodi z vama in on naj dopolni svoj blagoslov nad vama, da bosta videla otroke svojih otrok do tretjega in četrtega rodu, potem pa uživala večno življenje brez konca. I k temu vama pomagaj Gospod Jezus Kristus, ki z Očetom in Svetim Duhom živi in kraljuje Bog na vse veke vekov.

Nato mašnik mladoporočenca pokropi z blagoslovljeno vodo ter moli »Naj ti ugaja..« Zatem blagoslovi vse zbrane in na koncu prebere zadnji evangelij.

Ta dva blagoslova res ponazarjata bogastvo svetega izročila ter kažeta tudi na vrsto verskih resnic, ki so danes vse bolj zapostavljene.

2 komentarja:

  1. Spoštovani,

    vse pohvale vašemu blogu. Imam pa sledeče vprašanje: Kam naj se obrnem za dobro pripravo na krščanski zakon? V prejšnjem letu sva s fantom začela obiskovati neko daljšo pripravo na zakon, vendar sva bila kaj hitro razočarana, saj je bila beseda Jezus uporabljen enkrat, mogoče dvakrat in še to izven konteksta predavanja. Zahvalila bi se vam za morebiten predlog? Hvala za odgovor in lep pozdrav.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Draga gospodična, za pameten nasvet bi potrebovali kak podatek več. Pišite nam prosim preko obrazca na desni strani.

      Izbriši

AdDominum

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...