četrtek, 2. junij 2016

Poroka s tradicionalno latinsko sveto mašo, Suha pri Škofji Loki, 21. 5. 2016



Juventutem je združenje mladih katolikov. Mladi pa rastejo in z odraščanjem prideta tudi poroka in zakonsko življenje. Tako smo v mesecu maju imeli posebne zadolžitve, saj smo pripravljali prvo poroko po tradicionalnem obredu v Sloveniji vse od liturgične reforme. Čeprav priprave na poroko terjajo veliko dela, nam je z božjo pomočjo vse lepo uspelo.

Da bi mladoporočencema, ki sta se odločila skleniti zakrament svetega zakona na način, kakor so ga lahko naši dedki in babice, res uredili vse potrebno, smo morali v priprave vložiti veliko dela. Ker je poroka bila na rojstni župniji neveste smo za dovoljenje zaprosili župnika. V skladu z motuproprijem Summorum Pontificum nam je dovoljenje tudi dal. Zato ta mesec žal ni bilo običajne svete maše v Dravljah. Po prvem ogledu prizorišča smo sestavili načrt za preureditev ali, če se pohecamo, »restavracijo« prezbiterija. Sprememba na bolje je bila očitna (upamo, da bo župnik našo iskrenost dobrohotno sprejel). Prezbiterij je zadihal, poslikave iz 15. stoletja so prišle do izraza, predvsem pa je spet lepo zasijal krasen primer baročnega »zlatega« oltarja iz 17. stoletja. Ženin je za to priložnost sam izdelal klečalnik. V zahvalo ga je podaril našemu gibanju. Klečalnik bo vsem slovenskim vernikom, ki jim je blizu tradicionalna liturgija, še dolgo služil za vredno prejemanje svetega obhajila. 

Liturgična oblačila, potrebna za poroko in darovanje maše po tradicionalnem obredu, danes žal premorejo le redke slovenske župnije, zato smo si jih sposodili v Trstu.

Na veliki dan sta mladoporočenca vsak zase izrekla svoj »hočem«, po sklenitvi in blagoslovu svetega zakona pa je sledila peta sveta maša za kvatrno soboto po binkoštih. Binkoštna osmina je vse do liturgične reforme bila ena od najslovesnejših osmin. Mašnik, strežniki in pevci so, čeprav je taka liturgija za vse predstavljala nekaj novega, časa za vaje pa ni bilo, ubrano in dostojno opravili vse svoje zadolžitve. Rečemo lahko, da je bila liturgija naravnost čudovita. 

Po koncu svete maše smo mladoporočencema vsi čestitali ter jima zaželeli mnogo božjega blagoslova na njuni skupni poti. Z njima smo se, kot se spodobi, zaustavili ob kozarčku pred cerkvijo, nekateri pa smo slavje nadaljevali še na svatbi. 

Mladoporočencema želimo, da bi v moči tega zakramenta in z milostmi stanu, ki sta jih prejela, v ljubezni drug do drugega srečno živela. Naj ju Marija zagrne pod svoj plašč, naj ju varuje sveti Jožef in naj bo naš Odrešenik Jezus Kristus kralj njunega doma!


V pričakovanju neveste

Pred začetnim nagovorom

Nagovor

Mladoporočenca si podata roki

Pristopne molitve

Pogled iz kora
Slike so delo profesionalnega fotografa, Hafner Aljaža. Kontaktirate ga lahko preko www.aljazhafner.com

Začasno obvestilo: Naslednja sveta maša v Dravljah bo darovana v četrtek, 16. junija, ob 18.00.

2 komentarja:

  1. Nisem vedel, da imajo tradicionalni katoliki tako lepe neveste! Jaz bi tudi take tradicije. Čudovito!
    Čestitke!

    OdgovoriIzbriši
  2. Čestitke in izjemno lepo! upajmo, da se bo Tradicija v Sloveniji počasi razširila. Mislim, da smo glede manjka unikum v Evropi. Počasi in po pameti!
    Sledilec Rokc

    OdgovoriIzbriši

AdDominum

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...