četrtek, 26. februar 2015

Tradicionalna latinska maša v Ljubljani (24.2.2015) - poročilo in zahvala



»Pridite k meni vsi, kateri se trudite in ste obteženi, in jaz vas bom poživil.«

To so krasne besede iz svetega Evangelija na god sv. Matija, apostola. Človeka sveta maša zares poživi. Posebno tistega, ki se zaveda, da je sveta maša največje in najčudovitejše dejanje. Ob sijaju liturgije in čudovitem petju ura mine kakor minuta. 

Blaženi kard. Newman je o tem zapisal: »Nič ni zame tako tolažljivo, ostro, vznemirjujoče, navdušujoče, kakor maša, kot se opravlja pri nas. Maši bi lahko prisostvoval neprestano, brez, da bi se je naveličal. Ni zgolj formula besed, je veliko dejanje, največje dejanje, ki lahko obstaja na zemlji. Je evokacija Večnega. On se naredi navzočega na oltarju v telesu in krvi, pred katerim poklekujejo angeli in trepetajo demoni«.

Zahvaljujemo se mašniku, spovedniku in pridigarju, pevcem, župniku, ekipi župnije Dravlje, Družini, portalu Časnik.si, vsem navzočim in dobrotnikom, ki nam pri delu pomagajo po svojih močeh. Hvala!

Vse lepo pozdravljamo v Kristusu Kralju!

Še nekaj slik.



Pristopne molitve

Kajenje oltarja

Evangelij

Moj Gospod in moj Bog!

Domine, non sum dignus...

Obhajilo vernikov
Odslovitev vernikov

4 komentarji:

  1. Hvala se z moje strani. Ali bi se mogoce dalo dobiti note od tega, kar se je prepevalo (Kyrie, Gloria, Credo, itd..)? Lp

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Mislim, da ni mogoče. Note posedujejo (zunanji) pevci, ne Juventutem Slovenija.

      Veliko notnega gradiva imate npr. v dveh normativnih pevskih knjigah za tradicionalni obred, to je Graduale Romanum in Liber usualis.

      http://media.musicasacra.com/pdf/graduale1961.pdf

      http://media.musicasacra.com/pdf/liberusualis.pdf

      Izbriši
    2. Zbor je izvajal "Missa de Angelis" za nespremljive dele (Kyrie...).

      Izbriši
  2. Ok, hvala. Liber usualis imam doma, ampak tam je vse v nevmah, iscem, ce bi bilo kje ze pretransponirano v violinski ali basovski kljuc.

    OdgovoriIzbriši

AdDominum

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...